Oradea Press – 2 iunie 2008

Jurnal Bihorean: Alegeri locale cu peripeţii

“Jurnalista Cristina Puşcaş a făcut o plângere la Biroul Electoral Judeţean, împotriva unui preşedinte de secţie de votare din Oradea. Jurnalista susţine că acesta a făcut campanie anti-PNL. ‘Este vorba de Secţia 58, de pe strada Barbu Ştefănescu Delavrancea. Un cetăţean a reclamat că dacă pune ştampila pe buletinul de vot se imprimă şi pe celelalte pagini şi a întrebat că în acest caz de unde vor şti cei de acolo cu cine a votat. Preşedintele secţiei a început să-i spună că dacă nu-i convine, să meargă să se plângă la PNL, că PNL e de vină. Am sesizat Biroul Electoral Judeţean, dar nu s-a luat nicio măsură, doar l-au atenţiont verbal pe preşedintele secţiei’, a declarat Cristina Puşcaş, jurnalistă la cotidianul Crişana.”

Jurnalul de dimineaţă: Bihorul – fruntaş la alegeri locale în Ardeal

“Alegerile locale i-au scos din casă pe bihoreni. Prezenţa la scrutinul de duminică a clasat Bihorul în fruntea judeţelor din Ardeal. La orele 14.00, în Bihor se înregistra o prezenţă de 25,94% – după ce, dimineaţa, prezenţa la urne era destul de scăzută – doar 7,87%. Estimările prezentate de Biroul Electoral Central, la ora 18.30, arată că – la nivel naţional, cu patru ore înainte de închiderea urnelor – la vot s-au prezentat doar 34,24& dintre românii cu drept de vot. Cea mai mare prezenţă la urne s-a înregistrat în mediu rural, 43,87%, în timp ce în mediul urban prezenţa este de 27,20%. Cît priveşte topul urban, Bihorul s-a clasat pe locul 12, cu un procentaj de 21,62%, iar în topul rural pe locul 13 – cu 30, 92%.”

Crişana: Veniţi cu noi în… turul doi

“Conform rezultatelor centralizate azi-noapte, după numărarea voturilor valabil exprimate pentru candidaţii la fotoliul de primar al Oradiei în peste 30% din totalul celor 131 de secţii amenajate pe raza municipiului, Ilie Bolojan (PNL) conduce detaşat în sufragiile orădenilor, fiind urmat, la mare distanţă, de Biro Rozalia (UDMR), secondată de candidatul PD-L, Mihai Dan Groza. Deoarece prezenţa la urne în mediul urban raportată la închiderea secţiilor de votare se situa la doar 46,33% din numărul total al alegătorilor înscrişi pe liste, se pare că orădenii îşi vor desemna primarul abia în turul doi, având de ales între candidatul PNL, Ilie Bolojan, cotat ca favorit încă de la anunţarea candidaturii, şi Biro Rozalia, UDMR, „eterna” finalistă a acestei competiţi.”

Realitatea bihoreană: Bolojan ar putea câştiga din prima

“Fără a avea pretenţia unui studiu făcut după toate ‘canoanele’ în materie, sondajul realizat de Realitatea bihoreană la ieşirea de la urne a furnizat o surpriză. Ilie Bolojan este aproape de a cîştiga Primăria orădeană încă din primul tur! Peste 53% dintre persoanele chestionate de jurnaliştii Realităţii au declarat că l-au ştampilat pe Bolojan. În bătălia pentru listele de consilieri, PDL şi PNL au obţinut un scor strâns, fiind de departe partidele care vor trimite cei mai mulţi aleşi în Consiliul Municipal, cu excepţia UDMR care îş menţine cota. O mare surpriză ar putea provoca independenta Silvia Suciu, care ar putea obţine un nou mandat de consilier, în timp ce PRM nu mai prinde nimic.”

Gazeta de Oradea: Bătălia finală: Groza versus Bolojan

“În ziua când apare acest numar al GAZETEI de Oradea se va şti deja care sunt rezultatele primului tur al alegerilor locale din data de 1 iunie. În visurile cele mai optimiste ale liberalilor (şi cele mai negre visuri ale democrat liberalilor) Ilie Bolojan câştigă din primul tur de scrutin. În altă variantă acreditată de liberali (şi tot nefavorabilă PD-L), turul doi ar urma să se dispute între Ilie Bolojan şi Rozalia Biro (UDMR). În a treia versiune liberală, turul doi ar trebui să fie disputat între Ilie Bolojan şi Mihai Groza pornind de la o diferenţă de circa 15-20%. În varianta vehiculată de liderii democrat liberali, Mihai Groza şi Ilie Bolojan ar merge cot la cot în turul doi, iar lupta va fi deschisă pâna în data de 15 iunie. Alte calcule independente de sursele liberale şi democrat liberale, l-ar da pe candidatul independent Călin Raita în turul doi alături de Ilie Bolojan.”

Bihoreanul: Campanii nebune, pe bune

“Bihoreanul a avut dreptate. Plecarea lui Petru Filip la Bruxelles şi intrarea lui Ilie Bolojan în cursa pentru funcţia de primar al oradiei au relansat viaţa politică locală. Pentru prima dată, după mulţi ani, campania a avut miză, concurenţa a fost evidentă şi competiţia a fost ‘pe bune’, chiar dacă, pe alocuri, formele ei de manifestare au fost ‘nebune’. […] Campania a fost ‘murdară’, dar şi scumpă. La o simplă privire, oricine poate constata că s-au cheltuit munţi de bani pe afişe, pe mash-uri cât blocul, nemaivorbind de propaganda prin presă. Însă poate cea mai interesantă caracteristică a campaniei a fost densitatea impresionantă de proiecte. Deşi a fost mai discretă decât ‘tunurile’ politice, pe termen lung competiţia de proiecte poate deveni totuşi mult mai profitabilă pentru orădeni.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: